ارتعاش گیرها

5/5 - (4 امتیاز)

با توجه به واقع شدن کشور ایران در منطقه مستعد وقوع زلزله، استفاده از انواع تجهیزات برای کاهش خسارت ها و آسیب های زلزله امروزه بسیار افزایش یافنه است. یکی از انواع این تجهیزات استفاده از ارتعاش گیرها است. این سیستم ها به گونه ای طراحی شده اند که برای بارهای ناگهانی مانند بار زلزله و بارهای ترافیکی وارد عمل شده و واکنش نشان می دهند. عموما از چنین لرزه گیر هایی در سازه هایی با اتصالات صلب استفاده می شود. در صورتی گه شدت ضربه از عدد مشخصی بالاتر باشد این سیستم واکنش وارد عمل شده و یا واکنش خود مانع سایش دو قطعه صلب به یکدیگر می شود. در نتیجه به حفظ اتصال صلب کمک می کند.

ساختمان ارتعاش گیرها

ارتعاش گیر یا لرزه گیر يک قطعه ارتجاعي است كه با ايجاد انعطاف پذيری لرزش های سيستم مرتعش
راكاهش و يا به كلی از بين ميبرد. لرزه گيرها ممكن است علاوه برنرمی دارای خاصيت ميرايي هم باشند. ميرايی خاصيتی است كه باعث جذب انرژی ازتعاشی شده واز تشديد و رزونانس سيستم جلوگيری مينمايد.

لرزه گيرها عموما ازجنس لاستيک و الياف يا فلز ويا تركيبی ازهمه آن ها می باشند. خواص لرزه گيرها به دو فاكتورمهم و اساسي بستگي دارد:

  • شکل ظاهری
  • نوع مواد تشکیل دهنده

از لحاظ شكل ظاهری و تنوع ساخت شايد بالای 1000 نوع لرزه گير مختلف درحال حاضر بصورت تجاری موجود باشد. بدين جهت معرفی و دسته بندی آنها كاری مشكل است برای راحتی و اختصار ما لرزه گيرها را از لحاظ جنس به دو گروه كلی لاستيكی وفلزی تقسيم بندی ورفتارآنها را بررسی مينماييم.

ارتعاش گیرهای لاستیکی

اين قطعات شامل انواع دسته موتور، ايزولاتور، نئوپرن، و… ميباشند.عموما از جنس لاستيک طبيعی ساخته میشوند. چون ازلحاظ مهندسی يک لرزه گير كارا و مفيد نميتواند ازلاستيک خالص درست شود از فولاد، پلاستيك ،الياف والومينوم نيز درتركيب با لاستيک استفاده ميشود برای مثال يک لرزه گيرانبساط پذير ازتركيب لاستيک والياف نايلون وسيم فولادک ساخته ميشود.

ارتعاش گیرهای فلزی

اين محصولات معمولا فاقد ميرايي بوده ورفتار تنش- كرنش آنها خطی وازقانون هوک پيروی مي كند.

نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

34 − = 26